В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю

Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я та обласні центри контролю і профілактики хвороб, за підтримки ВООЗ та ЮНІСЕФ, розпочинають додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю серед груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Вакцинуватися — єдиний спосіб захистити себе від цих небезпечних інфекційних хвороб у будь-якому віці. Ефективність щеплення від дифтерії та правцю становить 95-100%.

Глобальна ціль МОЗ за результатами проведення додаткових заходів з імунізації населення — вакцинувати 80% українців, які пропустили планову імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правцю, задля створення колективного імунітету, щоб запобігти спалахам інфекційних хвороб та епідеміям.

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений грунтом. Смертність від правцю досягає 25–80 %.

Джерело

Поділитися:
Вітаємо з перемогою!
22.10.2024 12:27
Щиро вітаємо Вероніку БЕЗРУК, ученицю 11 класу комунального закладу «Безруківський ліцей» Дергачівської міської ради, з ІІ місцем у Обласному фестивалі ораторського мистецтва за темою «Доки живе…
#ТестуйМедіаграмотність
15.10.2024 13:41
Міністерство культури та стратегічних комунікацій України пропонує охочим перевірити свою медіаграмотність. За успішне складання тесту учасники можуть виграти призи. Тест можна пройти 17…
Конкурс «Хімічний калейдоскоп»
14.10.2024 14:50
Лист ІМЗО від 08.10.2024 р. № 21/08-1673 "Про проведення конкурсу «Хімічний калейдоскоп» у 2024-2025 навчальному році" З метою створення умов для виявлення, підтримки та розвитку творчого…